به گزارش قدس خراسان، امروز ۱ آذرماه، در آیین معرفی برگزیدگان نوزدهمین دوره انتخاب کتاب سال خراسان رضوی، ۸ عنوان کتاب به عنوان برگزیده انتخاب شدند.
در بخش دین «علی جلالیان اکبرنیا» برای مجموعه ۸ جلدی بررسی تحلیلی روایات تفصیلی امام رضا(ع) انتشارات دانشگاه علوم اسلامی رضوی و «محمود ابراهیمی» برای کتاب پشتیبان خورشید انتشارات رنگینکتاب برگزیده شدند.
در بخش ادبیات «منصور انوری» برای کتاب بر فراز آشیانه عنقا انتشارات یاران رضا(ع) و در بخش علوم تربیتی «محمدحسن وکیلی» برای کتاب تربیت کودک و نوجوان انتشارات موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلامی به عنوان برگزیده انتخاب شدند و در بخش ویژه کتاب حکایت حجاب چیستی و چرایی انتشارات موسسه خدمات مشاورهای و پژوهشهای اجتماعی آستان قدس رضوی شایسته تقدیر شد.
در بخش علوم سیاسی «سیدمحمد حسین راجی» برای کتاب تبیین با تبیان انتشارات سعدا، در بخش هنر «مجتبی خانقیطاقی» برای کتاب آیین جوانمردی در سیر و سلوک خوشنویسان ایران انتشارات سخنگستر و در بخش چاپ و نشر آثار تاریخ شفاهی، انقلاب اسلامی و ادبیات پایداری «اسماعیل هاشمآبادی» مدیر مسئول موسسه فرهنگی حسینیه هنر برگزیده شدند.
در این مراسم همچنین از مروجان کتاب و فعالان فرهنگی «حسین سعیدی» مدیرعامل موسسه انتشارات بهنشر، «مصطفی طباطبایی» مدیر موسسه فرهنگی پاتوق کتاب، «رضا حاتمیوفا» مدیر موسسه ایدهنگاری ثمر، «جواد مرتضویزاده» مدیر موسسه حسینیه هنر مشهد، «خانم سلطانی» مدیر موسسه بانوان ناشر و اهل قلم، «علیرضا ملکی» مدیر کتابفروشی کتابرسان و «علیاکبر روحی» مدیر موسسه فرهنگی شهید روحی تقدیر شد.
باید در خراسان رضوی نهضت کتابخوانی طراحی کنیم
استاندار خراسان رضوی در آیین معرفی برگزیدگان نوزدهمین دوره انتخاب کتاب سال خراسان رضوی و رونمایی از رویداد کتابخوانی قهرمانان، اظهار کرد: استان ما استانی فرهنگی است، به ویژه با حضور و وجود مضجع منور امام رضا(ع) که این ظرفیت خاص در اختیار ما و شما قرار دارد.
یعقوبعلی نظری بیان کرد: سابقه خراسان رضوی، شخصیتهای بزرگواری که در استان داریم و امکانات و توانمندیهای اجرایی در استان این امکان را فراهم میکند که اقدامات ویژهای را رقم بزنیم تا همانگونه که تاکنون بوده استان پیشقراول، پرچمدار و پیشتاز این عرصه باشد و این افتخار همچنان برای استان باقی بماند. آمادگی داریم فعالان در حوزه کتاب را یاری کنیم.
وی با بیان اینکه هم تولید کتاب اهمیت زیادی دارد و هم خوانش آن مهم است، عنوان کرد: تولید کتاب همانطور که آمار هم نشان داده، خوب است البته باید مسیر و تلاشهای خود را به لحاظ کمی و کیفی داشته باشیم اما مسئله مهمتر خواندن کتاب است که باید در دستور کار قرار گیرد. اعتقاد مدیریتی ما این است که وقتی حل مسئله را تجزیه میکنیم، راحتتر میشود. خواندن کتاب را باید از حالت کلیگویی خارج کنیم و برشهای اجرایی بزنیم.
استاندار خراسان رضوی افزود: متاسفانه ما در موضوع طلاق، انسجام خانواده و کانون تربیتی و فرهنگی در استان و کشور مسئله داریم و وضع استان ما نیز خوب نیست. این بسیار مهم است که با استفاده از اتصال و ارتباط با کتاب به حل این مسئله کمک کنیم. وقتی معلمی سر کلاس درس کتابی را معرفی میکرد انگیزه ما برای خواندن قویتر میشد. جوانان ما در اماکن و محیطهای ورزشی زیاد هستند، چقدر به این موضوع فکر کردیم که معرفی و توزیع کتاب از طریق مربی ورزش اتفاق بیفتد؟ با این روش حتما نتایج خوبی را رقم میزنیم.
وی ادامه داد: وقتی حرکت آغاز شد آن زمان سیر طبیعی خود را ادامه خواهد داد اما ابتدای راه نیاز به این نوع کارها داریم. در این موضوعات امکانات اضافه نیازی نیست، میتوانیم از همین بسترها، ظرفیتها، امکانات و توانمندیهای موجود اما با شیوههای خلاقانه و به کارگیری همه ظرفیتها استفاده کنیم. باید در استان طی چند سال نهضت کتابخوانی را طراحی و برنامهریزی و این نهضت را در سراسر استان در مخاطبان هدفگذاری شده پیگیری کنیم.
کتاب باید به عنوان سوغات زیارت در سبد فرهنگی زائر قرار گیرد
مدیرکل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی در ادامه این مراسم اظهار کرد: سالانه بیش از ۴۰۰۰ عنوان کتاب در استان خراسان رضوی مجوز چاپ میگیرند و چاپ میشوند.
محمد حسینزاده افزود: این ۴۰۰۰ عنوان کتاب را تعدادی از اساتید حوزه و دانشگاه که ما را در شورای نظارت بر نشر یاری میکنند، خط به خط و کلمه به کلمه مطالعه کرده و پس از طی نظارت به آنها مجوز میدهند، این کتابها تایید و وارد چرخه نشر میشوند. بنا به دلایلی که در آییننامه شورای عالی انقلاب فرهنگی دیده شده، اسامی هیات نظارت بر کتاب که ما را یاری میکنند، همیشه گمنام بوده و کسی اطلاع ندارد، بنابراین از زحمت این عزیزان قدردانی میکنیم.
وی بیان کرد: امروز قرار است کتابهایی که توانستند نظر داوران را به سمت خود جلب کنند، معرفی کنیم، چرخه کتاب چرخه پر جنب و جوشی است. نویسنده از لحظهای که ایده به ذهنش میرسد، نگارش میکند، چرخه توسط ناشر تکمیل میشود، بعد به سمت ما در اداره کل میآید تا روند صدور مجوز را طی کند و بعد با چاپ وارد بازار میشود. پخشکنندهها و توزیعکنندهها نیز کار بزرگی را انجام میدهند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی ادامه داد: مروجین کتاب در طول سالهای گذشته و سالهای اخیر بار بزرگی را به دوش کشیدند. در برخی شهرها کتابفروشی به معنای آنچه در مشهد داریم، وجود ندارد و این مروجین و توزیعکنندگان کتاب بودند که این بار را به دوش کشیدند و دسترسی به کتاب را در اقصا نقاط استان سهل کردند. در شهرهایی که کتابفروشی نداریم، فرمانداران ما را یاری کنند، ما نیز بخش خصوصی را تشویق میکنیم تا کتابفروشی در دسترس همه مردم استان قرار بگیرد و این محصول فرهنگی مبارک که اصلیترین پایه بسیاری از فعالیتهای فرهنگی و هنری بعد از خود است، کامل شود.
وی خاطرنشان کرد: تجربهای که آستان قدس رضوی در فراهم کردن شرایط توزیع و دسترسی مناسب مخاطب به کتاب ایجاد کرد نشان داد که مردم با کتاب قهر نیستند، بلکه اگر کتاب آسان در دسترس قرار گیرد و خوب ترویج شود، استقبال اتفاق میافتد. در کتابفروشیهای اطراف حرم سالانه بیش از ۳ میلیون جلد کتاب خریداری میشود. با وجود اینکه جنس کتاب در بافت اطراف حرم کتابهای مذهبی، اعتقادی و فرهنگ رضوی بوده اما تنوع کتابها نیز بالاست که این نشان میدهد دسترسی مهم است. اگر کتابفروشی فراهم باشد و اگر خرید کتاب صورت گیرد، ناشر و نویسنده اشتیاق پیدا کرده و ورود پیدا میکند.
حسینزاده گفت: ما کتابهایی داریم که چاپ میشوند اما کیفیت لازم را ندارد. ما نمیتوانیم از چاپ این کتابها جلوگیری کنیم مگر اینکه خلاف واقع در آن باشد. این وظیفه برعهده ناشران است. تلاش میکنیم جلساتی برای کیفیسازی کتابها رقم بزنیم تا رشد نویسندگان به ویژه نویسندگان جوان اتفاق بیفتد. درخواست دارم کاری که در قرارگاه اختصاصی زیارت تحت عنوان کتاب؛ سوغات زیارت شروع کردیم ما را یاری دهید تا در کنار سوغات سنتی مشهد بتوانیم کتاب را به عنوان سوغات زیارت در سبد فرهنگی زائر قرار دهیم. کمااینکه در حال حاضر بدون هیچ تبلیغی بیش از ۳ میلیون جلد کتاب در اطراف حرم به فروش میرسد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی اضافه کرد: طرحهایی وجود دارد که میتواند این تبلیغ را کامل کند، بنابراین مروجین، ناشران و اصحاب قلم ما را یاری دهند تا در سالهای آینده رشد بیشتری داشته باشیم. میراث فرهنگی نیز اعلام آمادگی کرده تا این ظرفیت را داشته باشیم. طرح سبد فرهنگی خانواده از سال گذشته اتفاق افتاده و مصوبهای داشتیم که براساس آن کتابها، فیلمها و تئاترهای خوب را ماهانه شناسایی و تبلیغ کنیم. در حوزه کتاب و نوشتافزار در حال تعامل با دستگاههای مختلف هستیم تا عرضه آنها را سهل کنیم.
وی با اشاره به اینکه امروز به همگرایی خوبی بین دستگاهها، رسانهها و مجموعههای مردمی در حوزه ترویج کتاب رسیدیم، تصریح کرد: دنبال طرحهای جذاب و اثرگذار هستیم تا رشد کتابخوانی مردم را رقم بزند. یک اتفاق مبارک در فضای مردمی افتاده و اینکه اندیشکده شهید صدر به کمک ما و آموزشوپرورش آمده و امروز رونمایی از این طرح را خواهیم داشت.
حسینزاده افزود: ما به طرحی رسیدیم و بیان کردیم اگر دانشآموزی در مدرسه درس زیست را در رشته تجربی میخواند کتاب مکملی نیز از مفاخر ملی آن رشته مطالعه کند. این اتفاق بزرگی است که دانشآموزان استان را با کمک معلمان خود با مفاخر ملی مرتبط با آن درس و رشته آشنا میکنیم. امیدواریم این طرح امسال به خوبی اجرا شود و سال بعد شاهد رشد آن باشیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی عنوان کرد: کتاب سال از بین کتابهایی انتخاب میشود که در یک سال گذشته چاپ شده است. بیش از ۹۳۰ اثر به دبیرخانه رسیده بود که در مرحله اول داوری ۴۱۱ اثر و در مرحله بعدی به ۱۹۳ اثر رسید، در نهایت در مرحله پایانی ۸ عنوان کتاب به عنوان کتاب برتر سال انتخاب خواهد شد.
بیانیه هیات داوران نوزدهمین جشنواره انتخاب کتاب سال خراسان رضوی
هیات داوران نوزدهمین جشنواره انتخاب کتاب سال خراسان رضوی بیانیهای قرائت کرد که متن آن به شرح زیر است:
«سپاس بیکران آفریدگاری را سزا که نعمتهایش بیرون از شمار و هم او، نخستین آموزگار است و سلام و درودی بیپایان بر محمد مصطفی صلی الله علیه و آله و خاندان پاک او به ویژه سرور بانوان دو عالم ام ابیها و امام رأفت و معرفت حضرت علی بن موسیالرضا علیهما آلاف التحیة والثناء که جمله گنجوران دانش و پرچمدار فضیلت و معنویت و بشارتدهنگان صلاح و فلاح در هر دو سرایاند.
و با نام و یاد امام راحل، بنیانگذار نظام مقدس جمهوری اسلامی، رهبر شجاع، فرزانه و دوستدار کتاب، حضرت آیتالله العظمی خامنهای مد ظله العالی و یاد همه پویندگان راه حق و جهاد، به ویژه شهیدان غزه که با مظلومیت خویش کوس رسوایی رژیم کودککش صهیونیستی، بلکه همه مدعیان دروغین حقوق بشر را به صدا در آوردند.
اکنون و با قدرشناسی و پیشکش هزاران درود به پیشگاه همه خدمترسانان به فرهنگ مکتوب میهن عزیز و اسلامیمان و سپاس ویژه از اهل قلم، اعلام میدارد هیأت داوران این دوره از جشنواره کوشید با به کارگیری همه توان علمی خود و نظرداشت موضوعات یاد شده در شیوهنامه ابلاغی، در نهایت دقت و به دور از سوگیریهای شخصی و غیر حرفهای در ۵ مرحله، کار دشوار داوری را به سامان برساند.
بر این اساس، در گام نخست از میان افزون بر ۴۰۰۰ عنوان رسیده، ۹۳۰ عنوان را شایسته بررسی بیشتر یافت. این شمار در گام سوم که مستلزم کاری بیشتر و گذراندن آثار از صافیهای دانش و بینش بود، به ۴۱۱ عنوان و در چهارمین مرحله به ۱۹۳ عنوان تقلیل یافت که از آن میان ۸ عنوان برگزیده شد.
موضوعات این دوره انتخاب کتاب سال عبارتاند از دین، ادبیات شامل کلیات، ادبیات پایداری، شعر و داستان، فرهنگ و هنر ایرانی، علوم اجتماعی و سیاسی و علوم تربیتی و روانشناسی. همچنین موضوعات عفاف و حجاب، امر به معروف و نهی از منکر، نماز، خانواده و جمعیت و رونق تولید ایرانی ذیل عنوان بخش ویژه مورد توجه قرار گرفت.
این هیأت بر خود میبیند ضمن قدردانی از همه پژوهشگران و پدیدآورندگان کتاب و صاحبان این آثار ارزشمند برگزیده و نیز قدردانی از ناشران پرتلاش این عناوین، مراتب سپاس خود را اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، از مدیرکل محترم تا معاونت محترم فرهنگی و رسانه و مسئول جدی و با تجربه دبیرخانه به خاطر وسعت نگاه و تأکید بر سلامت، دقت و امانتداری در مراحل مختلف و متنوع کار اعلام و اظهار کند.
در پایان امیدوار است در دورههای آینده شاهد حضور شماری بیشتر از فرهیختگان در پهنه فراخ و دوستداشتنی کتاب و توجه ژرف این عزیزان به نیازها و موضوعات علمی روز و نگاهی بیشتر به رویکردهای علمی، ویرایشی و پرداختهایی نو در قالب و سبک باشیم.
با آرزوی مزید توفیقات الهی برای همه دستاندرکاران و عوامل رشد علمی و فرهنگی در سرزمین خورشید»
نظر شما